Večina ljudi želi, da so snegolovi na njihovi strehi v barvi strešne kritine. Krovci poudarjajo, da barvanje ni samo stvar estetike in okusa, ampak ima tudi zaščitno funkcijo. To še posebej velja za snegolove, narejene iz kovine, ki so močno izpostavljeni vrsti okoljskih vplivov. Tu ne gre samo za mehansko obremenitev, ki jo predstavlja sneg, ampak za celo vrsto drugih dejavnikov, kot so na primer lug, kisli dež in ultravijolični žarki. Če snegolovi niso ustrezno zaščiteni, bo na njih prej ali slej prišlo do poškodb in rjavenja, česar si na svoji strehi ne želi nihče. Snegolovom lahko podaljšamo življenjsko dobo s postopkom, ki se imenuje prašno barvanje. Gre za povsem ekološki postopek, ki je prijazen tako do delavcev kot do okolja.

Pred barvanjem morajo biti snegolovi razmaščeni in posušeni. Ko se njihova površina posuši, se nanjo nanese barvo v prahu, in sicer z elektrostatičnim postopkom nanašanja. Barvo se nato zapeče na zelo visokih temperaturah. Šele, ko se snegolovi ohladijo, se jih lahko zapakira in odpremi do krovca ali končnega kupca. Kupec lahko na posebni barvni lestvici, imenovani RAL lestvica, izbere, kakšne barve bodo njegovi snegolovi. Lahko se odloča tako med mat kot sijajnim nanosom, na voljo sta tudi polsijajni in polmat nanos.

Pri izbiri barve so možnosti neomejene, vendar bo streha delovala najbolj celovito in estetsko dovršeno, če se boste odločili za snegolove v enaki barvi. Zelo priljubljeni so naravni odtenki, kot so bordo rdeča, siva, rjava ali opečnato rjava. Sicer pa lahko izbirate med več kot sto različnimi barvami. Ko izbirate kirovca, ki vam bo montiral snegolove, se odločite za takega, ki vam bo zagotovil kvalitetne materiale in barve ter poskrbel za optimalno pokritost vaše strehe. Pogosto je snegolovov premalo za neko strešno površino ali so nepravilno razporejeni. Zato izberite strokovnjaka, kivam bo znal pravilno svetovati.