Kupovanje nakita na spletu je lahko precej tvegano. Najbolj varno je, da nakit kupimo v običajni trgovini – če slednja željen izdelek seveda ima. Nakup prek spleta je cenejši, a je lahko nevarnejši. Če kupujete nakit določene blagovne znamke, se vam cene, navedene na uradni spletni strani, skoraj gotovo zdijo previsoke. Takrat se običajno podamo v lov za konkurenčnimi spletnimi cenami in iščemo predvsem outlet nakit določenega proizvajalca oziroma nakit iz prejšnjih sezon.

Vse spletne trgovine, ki prodajajo nakit, se lahko večinoma pohvalijo z zelo nizkimi cenami in zagotavljajo, da ob dostavi kamor koli na svetu ni nobenih dodatnih stroškov. Ob podrobnejšem pregledu teh spletnih strani pa se zelo hitro izkaže, da so izjemno pomanjkljive. Na njih manjkajo podatki o dotičnem podjetju, domene pa so bile zelo verjetno registrirane šele nedavno in vse kažejo na povezavo s Kitajsko. Za kontaktne elektronske naslove uporabljajo storitve brezplačnih spletnih ponudnikov in nimajo registriranih profesionalnih in plačljivih spletnih naslovov. Tovrstne sumljive spletne strani, ki sicer za nizko ceno obljubljajo sicer drag in vreden nakit, tudi nimajo omogočenega brskanja s pomočjo varnih povezav, pa vendar njihove oznake zagotavljajo (lažno) varnost.

Nakupovanje nakita na tovrstnih spletnih straneh je močno odsvetovano. Seveda obstajajo tudi strani, ki nakit prodajajo povsem legitimno in brez težav povejo, da prodajajo ponaredke. Promet s slednjimi je v Evropski uniji prepovedan. Take pakete velikokrat zaseže in uniči carina. Prodajalec je seveda o tem tiho, od vas je dobil denar, vi pa paketa z nakitom ne boste videli nikdar. Ko kupujete poceni nakit na spletu, sploh na spletnih straneh, registriranih v tujini, obstaja velika možnost da se opečete in da vas ogoljufajo. Zato nikar ne nasedajte! Verjamemo, da se je v želji, da bi bile lepe, včasih težko upreti super ponudbi nakita, vendar naj takrat vseeno prevlada trezno razmišljanje.