Kompresijske nogavice so odličen pripomoček, ki pomaga številnim ljudem, da si olajšajo številne težave in nevšečnosti, ki jim jih povzročajo razširjene vene na spodnjih okončinah. Statistični podatki kažejo, da postajajo krčne žile vedno bolj pogoste in pestijo milijone ljudi po vsem svetu. Kompresijske nogavice so se v zadnjih letih zelo uveljavile v terapiji varic in so skoraj v celoti izpodrinile elastične povoje. To niti ni tako zelo presenetljivo, saj si je nadeti kompresijske nogavice veliko bolj enostavno kot pa je povijanje nog z elastičnimi povoji. Kompresijske nogavice so precej olajšale delo medicinskim sestram in jim prihranile tudi veliko časa, ki so ga prej porabile za poučevanje pacientov glede pravilne aplikacije elastičnih povojev. Mnogi pacienti so se kmalu naveličali povijanja z njimi in so jih opustili.

Temu so sledila tudi poslabšanja stanja v zvezi s krčnimi žilami. Šele kompresijske nogavice so postale za paciente veliko bolj sprejemljive zaradi njihove enostavne uporabe ter zelo prijetnega občutka ob njihovem nošenju. Zdravniki ponavadi določijo stopnjo kompresije, ki naj bi jo nudile kompresijske nogavice. Pri tem upoštevajo obsežnost krčnih žil ter njihovo izraženost. Večina ljudi, ki se odločijo za kompresijske nogavice, kmalu spoznajo, da so si z njihovim nošenjem zmanjšali ali pa celo odpravili marsikatero težavo zaradi krčnih žil. Kljub vsemu pa je treba vedeti, da kompresijske nogavice ne morejo rešiti vseh težav, ki jih povzročajo krčne žile. Lahko pa bistveno zmanjšajo otekanje, bolečine in krče v nogah.

Mnogi, ki so se dovolj zgodaj odločili za kompresijske nogavice, so se lahko izognili operativnim posegom. Slaba stran operacije varic pa je predvsem ta, da se po operaciji varice ponovijo v skoraj polovici primerov. Zato se mnogi pacienti ne morejo odločiti za operacijo, saj je po njej potrebna rehabilitacija, ki traja dva do tri tedne. V tem času je potrebna tudi bolniška odsotnost, kar pa lahko za pacienta pomeni precejšen izpad dohodka. Sodobne kompresijske nogavice so zelo učinkovite pri zagotavljanju potrebnega pritiska na žile spodnjih okončin. Kljub temu, da niso ravno poceni, pa so zelo kvalitetne in trpežne, saj praviloma zdržijo vsaj eno leto stalnega nošenja. Priporočljivo je imeti dva para kompresijskih nogavic, ki jih nosite izmenično.